Gastro odNOWA – jaka będzie przyszłość gastronomii?

Spis treści

Trwający (z przerwami) od marca 2020 roku lockdown nie oszczędza nikogo. Najtrudniejsza sytuacja jest obecnie w branży eventowej, hotelarskiej i gastronomicznej. Niemal połowa firm została zlikwidowana lub zawiesiła działalność. Według Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej szacuje się, że wiosną po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji może nie otworzyć się co piąta, a pracę może stracić nawet 250 tys. osób. Łączne straty branży gastronomicznej szacowane są aż na 2,2 mld złotych.

Gastro odNOWA

W tej sytuacji branża musi znaleźć nowe rozwiązania, które pozwolą przetrwać ten trudny czas. Z pewnością jest to moment, w którym należy znaleźć nowy model biznesowy, dający szansę na poprawę sytuacji w gastronomii. O takich rozwiązaniach i najnowszych trendach będzie można usłyszeć podczas webinaru „Gastro odNOWA. Rozmawiamy o przyszłości gastronomii”, którego inicjatorem jest firma Stalgast. Wydarzenie odbędzie się już 10 maja o godz. 11:00. Stalgast w tym roku świętuje 30-lecie działalności. Jesteśmy ekspertem w branży gastronomicznej i chcemy wesprzeć naszych kolegów w tej nowej, trudnej rzeczywistości. Jesteśmy firmą z tradycjami, ale nie boimy się nowych wyzwań, dlatego zamiast hucznie obchodzić nasze urodziny, chcemy dać wsparcie tym, którzy potrzebują wsparcia – mówi Maciej Kotecki, Członek Zarządu firmy Stalgast.

Inspiracja i nowe pomysły

Gośćmi webinaru będą ekspertki Malka Kafka i Ola Lazar. W trakcie spotkania poruszą takie tematy jak: Nowe linie biznesowe dla restauracji m.in. dania gotowe i produkty spożywcze sprzedawane w detalu. Wejścia na platformy e-grocery. Cateringi dietetyczne. Cyfryzacja zarządzania i odejście od pieniądza papierowego dla małych restauracji. Kuchnia roślinna, jako odpowiedź na zmiany klimatu i pandemię odzwierzęcą.

Malka Kafka jest startuperką, właścicielką i pomysłodawczynią sieci roślinnych restauracji Tel Aviv Urban Food, a także partnerką w firmie Food Quantum, specjalizującej się w tworzeniu marek żywności wegańskiej i budowaniu franczyzowych modeli gastronomicznych (Tel Aviv by Malka, Umamitu Vegan Ramen, Papuvege). Co więcej, to ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii, która z pewnością podzieli się z uczestnikami wieloma pomysłami dotyczącymi „odnowy” gastronomii.

– Branża gastronomiczna powinna dzielić się rozwiązaniami, które zadziałały, pomagać sobie, wzajemnie wspierać. Szczególnie te firmy, które wypracowały dobre rozwiązania. Ekonomia dzielenia się to dobry kierunek dla świata. Ten webinar jest bardzo dobrym pomysłem. Zaproszono do niego osoby, które mają naprawdę dużo do opowiedzenia. Świetnie, że jest firma, która chce sponsorować takie działania. Uczestniczki i uczestnicy wyjdą z tego spotkania z głowami pełnymi pomysłów – mówi Malka Kafka. Z kolei Ola Lazar to doradczyni, analityczka trendów w branży spożywczej i gastronomicznej. Specjalistka od foodtech’u, czyli działalności na styku technologii i jedzenia. Ma na koncie kilka książek kucharskich, a także prowadziła program w Kuchni+.

Spotkanie z ekspertami

Wydarzenie poprowadzi znany i lubiany kucharz, Grzegorz Łapanowski, który z pewnością również podzieli się swoimi pomysłami na podejście do obecnej sytuacji. Znamy go przede wszystkim z polskiej edycji programu „Top Chef”. Pracował dla Polsatu, TVP, TVN i Kuchni +. Jest założycielem Fundacji „Szkoła na widelcu”, autorem
trzech książek kulinarnych i dziesiątków programów telewizyjnych oraz radiowych. Cieszę się, że zostałem zaproszony do tak zacnej inicjatywy. Wszyscy wiemy, w jak trudnej sytuacji jest obecnie branża gastronomiczna. Musimy się wzajemnie wspierać i szukać skutecznych rozwiązań tak, by jak najwięcej firm przetrwało pandemię – mówi Grzegorz Łapanowski.

Powiązane artykuły