Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Frazes? Tak, ale absolutnie prawdziwy! Możesz pomyśleć, że co jak co, ale w czasie matury nie warto marnować czasu na śniadanie. Uwierz, że to jedyny posiłek, którego nie chcesz przegapić. Szybka kawa, pączek czy napój energetyzujący nie wystarczą. No to co jeść przez maturą? Najważniejszy jest posiłek dobrze zbilansowany, który ma dużo składników odżywczych – od tego może zależeć Twoja przyszłość. A jeśli jesteś rodzicem maturzysty – przyszłość Twojego dziecka.
Szkoda byłoby intensywnie uczyć się miesiącami przed maturą, a potem być zbyt zmęczonym fizycznie, aby dać z siebie wszystko w dniu egzaminu. Jeśli masz się maksymalnie skupić przez kolejnych parę godzin, potrzebujesz ciągłej energii. Mózg kontroluje szybkość przetwarzania, skupienie i uwagę – warto więc odżywić go tak, aby uzyskać optymalną wydajność. Co jeść przed maturą? Badania pokazują, że uczniowie i studenci, którzy jedzą śniadanie, lepiej wypadają na egzaminach. Skoro to takie proste, dlaczego nie zdobyć przewagi już na wstępie?
Skup się na maturze, a nie na głodzie
Długi egzamin jest jak mentalny maraton, w którym liczy się wytrzymałość. Odpowiednie jedzenie i picie mogą pobudzić organizm, poprawić czujność i utrzymać skupienie przez długie godziny. Na tym nie koniec. Złe wybory żywieniowe mogą spowodować, że poczujesz się ospały, roztrzęsiony lub wypalony. Przygotowanie pożywnego śniadania wcale nie musi być pracochłonne. Nasza propozycja – tortilla – nie tylko jest łatwa w przygotowaniu i niepodważalnie zdrowa, ale również lubiana przez młodzież. Błonnik zawarty w placku tortilli reguluję pracę całego układu trawiennego. Jest to zdecydowanie ważne, aby czuć się komfortowo na egzaminie. Dobrej jakości ser żółty jest bogaty w dobrze przyswajalne białko. Mało kto wie, że ser żółty ma także działanie antydepresyjne – zastrzyk pozytywnej energii w dniu matury przyda się nawet tym najlepiej przygotowanym. Wiele składników odżywczych skrywają w sobie niepozorne, zielone listki rukoli i jajko. Witamina A, C, E, D to tylko niektóre z nich. W naszej propozycji znajdziemy również avocado, które jest bombą witaminową, pełne zdrowego oleju oraz potasu. Niedobór potasu przejawia się przemęczeniem oraz dekoncentracją. A na to nie możemy pozwolić sobie w tak ważnym dniu! No dobrze, ale jak to wszystko połączyć w smaczną całość? Specjalnie dla maturzystów, przepisem na szybkie, pożywne i pyszne śniadanie, podzielili się profesjonalni kucharze z Dworu Korona Karkonoszy, dając prostą odpowiedź na pytanie co jeść przed maturą. Oczywiście możemy dowolnie dodawać lub zmieniać ulubione składniki. Pamiętajmy jednak, aby cały posiłek dodał nam energii i poprawił humor.
Tortilla z serem, kurczakiem, ruccolą i jajkiem
Składniki:
6 szt. placki tortilli
200 g ser żółty (polecamy Aldamer firmy MSM Mońki)
200 g kurczaka pieczonego w pergaminie
100 g pomidor koktajlowy
100 g mix sałat z rukolą
100 g avocado
30 g jogurtu
Sok z cytryny
2 ząbki czosnku
Odrobina chili
Sól morska, pieprz do maku
Wykonanie:
Placki tortilli podgrzej na suchej patelni, by zrobiły się elastyczne. Jajka ugotuj, obierz i zetrzyj na tarce, podobnie jak ser. Pierś kurczaka przypraw ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zawiń w pergamin i grilluj na patelni bez dodatku tłuszczu. Czosnek posiekaj i dodaj do rozgniecionego widelcem avocado wymieszanego z jogurtem, szczyptą chili oraz sokiem z cytryny. Dopraw odrobiną soli morskiej.
Placek tortilli posmaruj sosem z avocado, następnie połóż na nim kolejno: kurczaka w plasterkach, mix sałat z ruccolą, starty ser i przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Zwiń ciasno i zapiekaj przez ok 3 minuty na wcześniej rozgrzanym grillu. Zgrillowane tortille potnij na 4 części. Tortillę można również podać z swoim ulubionym sosem np. czosnkowym lub ziołowym. Zjedz ze smakiem i nie daj się stresowi!
Czas na słodką przekąskę
Co jeść przed maturą już wiemy, ale po solidnym umysłowym wysiłku każdemu należy się małe co nieco. Najlepiej, jeśli jest i słodko, i zdrowo – podkreślają kucharze z Dworu Korona Karkonoszy. W ramach odstresowania proponują samodzielne upieczenie ciasteczek. Z dodatkiem czekolady, płatków owsianych lub orzechów, będą idealną przekąską. Wszystkie te składniki są bogate w magnez, który jest jednym z głównych pierwiastków budulcowych organizmu, jest składnikiem naszych kości, zębów oraz tkanek miękkich. Ponadto bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Dowiedziono także, że magnez działa przeciwstresowo oraz poprawia ogólne funkcjonowanie mózgu i opóźnia procesy starzenia. Da Wam także energię na kolejny dzień pełen wyzwań, także bierzcie się do pieczenia.
Ciastka z białą czekoladą i płatkami owsianymi
110 g masła w temperaturze pokojowej
85 g cukru brązowego
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
100 g białej czekolady
50 g obranych orzechów pistacji
Szczypta soli
100 g tartego parmezanu
100 g płatków owsianych
Masło należy utrzeć z cukrem – na końcu dodaj jajko. Do mąki dodaj sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj razem z masą z masła. Dodaj posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrób masę ponownie, a następnie formuj z niej kulki (około 30 g każda) i spłaszczaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 190°C przez około 10 minut, aż zbrązowieją. Wystudź i … smacznego!
Nie zapominajmy jednak, że oprócz diety równie ważny jest sen i ruch – szczególnie na świeżym powietrzu. Warto pójść na spacer lub wykonać kilka porannych ćwiczeń. W tak ważnym dniu umysł musi zgrać się z ciałem. Wszystkim maturzystom i zdającym egzaminy życzymy powodzenia!