Zamrażanie żywności to sposób, który znany jest już od wielu lat. Dzięki temu można przedłużyć trwałość nie tylko mięsa, ale również ryb, czy też owoców i warzyw. Wiele osób dąży do mrożenia różnego rodzaju gotowych potraw. To fakt, że można na tym skorzystać, dzięki czemu w zamrażalniku zawsze znaleźć można coś na czarną okazję. Warto jednak sprawdzić, czy każdy wie, jak powinien odbywać się prawidłowy proces rozmrażania poszczególnych potraw.
Zamrożone potrawy
Zanim jednak zostanie omówiony proces rozmrażania, warto pochylić się nad inną kwestią. Otóż jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażalniku? Wszyscy są pewni tego, że bez końca. W końcu niskie temperatury są w stanie sprawić, że we wnętrzu poszczególnych produktów spożywczych nie namnażają się żadne szkodliwe mikroorganizmy. To fakt, ale nie można zapomnieć o innych procesach, które zachodzą w tym miejscu, a które są w stanie wpłynąć m.in. na jakość spożywanych potraw.
Zawsze należy sprawdzać informacje odnoszące się do tego tematu, jakie zostają umieszczone na opakowaniu. Przykładem może być chociażby mięso, które może być przechowywane w zamrażarce maksymalnie do pół roku. Pieczywo – maksymalnie dwa miesiące.
Rozmrażanie w niskiej temperaturze
Zdecydowana większość gospodyń domowych jest przekonana, że rozmrażanie potraw powinno odbywać się w temperaturze pokojowej. Wystarczy pozostawić ryby na talerzu postawionym na blacie kuchennym i gotowe. Za kilka godzin potrawa będzie rozmrożona. Jest to błędne myślenie. Nie tylko, jeżeli chodzi o ryby, ale także o inne potraw. Żadne produkty spożywcze nie powinny rozmrażać się w ten sposób. Takie działania mogą bowiem doprowadzić do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów, mających niekorzystny wpływ na organizm człowieka.
Jeżeli tylko czas na to pozwala, poszczególne produkty spożywcze należy pozostawić na noc w niskiej temperaturze, w lodówce. Rozmrażanie będzie przebiegać wolniej, ale zyskuje się pewność, że nie dojdzie do żadnych szkodliwych procesów, jakie mogą powodować chociażby rozstrój żołądka. Temperatura będzie niska, ale można mieć pewność, że wszystko na pewno zdąży się rozmrozić.
Co zrobić, jeżeli komuś zależy jednak na czasie? Warto w takim razie sprawdzić, czy mikrofalówka posiada zdolność rozmrażania. Duża część osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich małe urządzenie AGD wyposażone jest w tą funkcję. W ostateczności można skorzystać z piekarnika, który także pomoże przyspieszyć cały proces rozmrażania.
Co zrobić z rozmrożoną żywnością?
Korzystanie z zamrażarki weszło w krew wszystkim członkom społeczeństwa. Tym bardziej że niektórzy mogą w nich schować naprawdę wiele produktów spożywczych. Czy wiesz jak bezpiecznie rozmrażać produkty? Skoro tak, to może warto zastanowić się teraz nad prawidłową obróbką cieplną. Powinna ona odbywać się w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Jest to optymalna temperatura do tego, aby zapewnić bezpieczeństwo i likwidację wszystkich szkodliwych mikroorganizmów, jakie faktycznie mogły się pojawić.
Warto w sposób rozsądny podejść do tego tematu. Tym bardziej że świadomość społeczeństwa odnośnie bezpieczeństwa żywności rośnie. Wiele osób zastanawia się nad tym, skąd biorą się u nich problemy z układem pokarmowym. Całkiem możliwe, że właśnie stąd – z nieprawidłowego rozmrażania żywności. Rozsądne i zdrowe rozmrażanie przy udziale lodówki będzie zdecydowanie bezpieczniejsze. Tym bardziej że takie postępowanie nie wymaga od nikogo zastosowania dodatkowych sił fizycznych. Warto więc naprawdę o tym pomyśleć.